Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το "1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Άρτας"


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το «1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Άρτας, για την Εκπαίδευση, την Ψυχαγωγία και την Κοινωνικοποίηση».
Η ανταπόκριση του κόσμου με πάνω από 500 επισκέπτες συνολικά,ήταν απρόσμενα θετική. Η άρτια διοργάνωση, η μεγάλη γκάμα παιχνιδιών, το φιλικό και φιλόξενο κλίμα, έθεσαν την βάση ώστε η απαίτηση το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός να εκφραστεί τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τους διοργανωτές και εκπροσώπους φορέων που το στήριξαν. 
Το Φεστιβάλ. 40 τίτλοι επιτραπέζιων παιχνιδιών, παιχνίδια με κάρτες, παιχνίδια ρόλων και παιχνίδια στρατηγικής.

Την πρώτη ημέρα, το Φεστιβάλ άνοιξε στις 20:00 με τους χαιρετισμούς των διοργανωτών, (ο Αντιδήμαρχος Δ. Κέφης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χ. Κολιός, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μ. Φραγγίδης, ο γραμματέας Γ. Τατσιόπουλος από σύλλογο «Σκουφάς» και ο αντιπρόεδρος Χ. Χρηστίδης από σύλλογο  «Μακρυγιάννης» καθώς και οι Α. Γιατσόγλου και Π. Παναγιωτίδης από τις εμπλεκόμενες ομάδες που στελέχωσαν τη διοργάνωση) και έκλεισε με ένα μεταμεσονύκτιο παιχνίδι ρόλων στο οποίο συμμετείχαν ταυτόχρονα 15 παίκτες. Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παίξουν πάνω από 35 επιτραπέζια παιχνίδια, να παρακολουθήσουν την μάχη του Άσκλο ανάμεσα στις στρατιές του βασιλιά Πύρρου και των Ρωμαίων, αλλά και την μάχη του Αώου ποταμού, ανάμεσα στους Μακεδόνες και τους Γαλάτες. Άνοιξε η λίστα συμμετοχών για το Τουρνουά παιχνιδιών με κάρτες καθώς και οι κατάστάσεις για τους επίδοξους λύτες του γρίφου του Φεστιβάλ.


Μαθητές και μαθήτριες ηγούνται των Γαλατών και των Μακεδόνων, αντίστοιχα, στη μάχη του Αώου ποταμού.
Την δεύτερη ημέρα, το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί για να κλείσει τις πόρτες του (χωρίς διακοπή, μετά από απαίτηση των επισκεπτών) πάλι μεταμεσονύκτια. Εκατοντάδες μαθητές, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέχρι τις τελευταίες του Λυκείου, πολλές δεκάδες εκπαιδευτικών από όλες τις βαθμίδες δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, οικογένειες, παρέες, αλλά και τυχαίοι περαστικοί πέρασαν τις πύλες του Φεστιβάλ και μπήκαν σε έναν κόσμο φαντασίας, περιπέτειας, γνώσης και ψυχαγωγίας. Το απόγευμα οι εισηγήσεις εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος "Παιχνίδια Στρατηγικής", "Παιχνίδια ρόλων, η Πεμπτουσία της Ενσυναίσθησης" και "Το Παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση" έγιναν με μορφή ανοικτής συζήτησης αναδεικνύοντας το παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο, βιωματικό και παράλληλα ψυχαγωγικό. Αμέσως μετά ξεκίνησαν τα παιχνίδια ρόλων με φόντο την μεσαιωνική Ευρώπη, την φεουδαρχική Ιαπωνία και την Αμερική της βιομηχανικής επανάστασης. Ενώ οι μάχες των παιχνιδιών στρατηγικής συνέχιζαν να μαίνονται και τα ζάρια των επιτραπέζιων παιχνιδιών να κυλάνε και τα εργαστήρια βαψίματος μινιατούρας να διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους (οι οποίοι έβαφαν και έπαιρναν μαζί τους πλαστικές φιγούρες 28mm) έλαβε χώρα ο τελικός του παιχνιδιού με κάρτες “MAGIC The Gathering”.

Εργαστήριο βαψίματος μινιατούρας υπό την επίβλεψη του Α.Γιατσόγλου 
Η ημέρα λήξης του τριήμερου Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί με αρκετούς από τους επισκέπτες των προηγούμενων ημερών να περιμένουν τους διοργανωτές έξω από τις πόρτες του εμπορικού επιμελητηρίου για να ανοίξουν (!). Συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες των προηγούμενων ημερών, ενώ κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι βραβεύσεις των νικητών που διακρίθηκαν τόσο για τις επιδόσεις τους όσο και για το συνεργατικό πνεύμα που επέδειξαν. Την απονομή των είκοσι βραβείων έκανε ο Αντιδήμαρχος Δημήτριος Κέφης.

Βράβευση μαθητών που ανέλαβαν τον ρόλο του Πύρρου στη μάχη του Άσκλο από τους Μ.Φραγγίδη και  Δ. Κέφη
Σε ένα κλίμα γλυκιάς μελαγχολίας, σαν να διαλύεται μια μεγάλη παρέα για να επιστρέψει ο καθένας στην καθημερινότητά του, έληξε το 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Άρτας. Ένα φεστιβάλ που φιλοξένησε για τρεις μέρες εκατοντάδες νέους κάθε ηλικίας, δίνοντας τους, όπως άλλωστε υπόσχονταν και ο τίτλος του, την ευκαιρία να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν και να κοινωνικοποιηθούν. Δίνοντας στην φαντασία διοργανωτών και επισκεπτών μια δημιουργική διέξοδο. Δίνοντας στο παιχνίδι την θέση που του αξίζει. Μέχρι το επόμενο…

1/5/2013
Ο εμπνευστής, διοργανωτής και συντονιστής του όλου εγχειρήματος,
με ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσους το στήριξαν
(χωρίς αυτούς θα είχα εμπνευστεί, συντονίσει
και διοργανώσει μια τρύπα στο νερό), 
εξαντλημένος πλην ευτυχής για την έκβασή του,
Φραγγίδης Μανώλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου