Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ενημέρωση από Γ.Σ. Προέδρων

Κατ'αρχάς να αναφέρω πως οι τελευταίες 48 ώρες ήταν εξαντλητικές σωματικά, πνευματικά και ψυχικά, με δεδομένο πως αμέσως μετά τη λήξη της πορείας (στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 συνάδελφοι-και όχι μόνο) που ακολούθησε την υπερψήφιση της πρότασης του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση (με συμμετοχή 230 συναδέλφων)ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της απόφασης αυτής στη Γ.Σ. προέδρων, οπότε ας μου συγχωρεθεί η όποια καθυστέρηση στην ενημέρωση των συναδέλφων.

Η Γ.Σ. προέδρων ξεκίνησε επίσημα στης 9 το πρωί (έφτασα Αθήνα 4:30 τα χαράματα), αλλά ουσιαστικά κατά τις 11:00 και κράτησε μέχρι τις 1:30 το βράδυ. Μετά από μια εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου της ΟΛΜΕ και ενημέρωση για συναντήσεις κλιμακίου του ΔΣ με πολιτικά κόμματα, άρχισαν οι τοποθετήσεις των προέδρων των ΕΛΜΕ (85). Μετέφερα ως όφειλα την απόφαση της έκτακτης συνέλευσης και της απόφασης που ελήφθη (Τα αποτελέσματα όπως τα κατέγραψε ο γραμματέας είναι: ΤΣΑΜΠΟΥΛΑΣ 8, ΠΑΜΕ 12, ΟΛΜΕ 120, ΛΕΥΚΑ 17)....

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, λόγω του ότι από αρκετές τοποθετήσεις προέδρων μπήκε το θέμα τι θα κάνουμε με την επιστράτευση και κάποιοι πρόεδροι μετέφεραν πως η απεργία ψηφίστηκε για να στηρίξουν ηθικά και πολιτικά το σωματείο χωρίς ξεκάθαρη πρόθεση υλοποίησής της υπό τη απειλή της απόλυσης ,και δεδομένου ότι ούτε άλλες ομοσπονδίες μπήκαν επίσημα μπροστά εκτός από τη χθεσινή απόφαση της ΔΟΕ,τέθηκε από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ο προβληματισμός αν υπάρχουν οι όροι για την υλοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασιστεί.

Εκφράστηκαν πολλές ενστάσεις, αλλά τελικά υπερψηφίστηκε να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία και η ΓΣ ζήτησε από το ΔΣ να κάνει μια εκτίμηση αν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να υλοποιηθεί η απόφαση με όρους μαζικού κινήματος.

Επικοινώνησα με τα μέλη του ΔΣ και ζήτησα να τοποθετηθούν, αφού το ζήτημα δεν είχε τεθεί σε ψηφοφορία στη Γ.Σ., Στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχα, το αποτέλεσμα έβγαινε υπέρ (ο,τι μπορεί δηλαδή να υλοποιηθεί η απεργία) με διαφορά μιας ψήφου. Για να είμαι όμως κατοχυρωμένος ζήτησα και γραπτή απάντηση με μήνυμα, γιατί στη ΓΣ γινόταν χαμός και δεν μπορούσα να μιλάω στο κινητό.

Στη συνέχεια ζήτησα τον λόγο και κατέθεσα πως θεωρώ ανόητο και αντιδημοκρατικό το να ζητείται από τους προέδρους να μετατρέψουν ποσοτικά χαρακτηριστικά (120 ψήφοι υπέρ στην Άρτα και 92% πανελλαδικά) που προέκυψαν από τις Γενικές Συνελεύσεις σε ποιοτικά χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά (υπάρχουν ή όχι οι όροι και οι προϋποθέσεις και μάλιστα, κατά την υποκειμενική τους κρίση. Είχαμε εισήγηση για απεργία και η βάση υπερψήφισε μαζικά υπέρ. Στην περίπτωση του ΔΣ της ΕΛΜΕ ΑΡΤΑΣ η απόφαση προκύπτει με διαφορά μίας ψήφου(!), υπονομεύοντας την αμεσοδημοκρατική διαδικασία της έκτακτης Γενικής συνέλευσης.

Επιστρέφοντας στην θέση μου ανακάλυψα πως τελικά τα μηνύματα δεν έβγαζαν το ίδιο αποτέλεσμα με τις προφορικές ψήφους που ήταν 2 υπέρ, 3 κατά και 2 λευκά. Παραθέτω τα μηνύματα που έστειλα προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και "καλοπροαίρετων" καταγγελιών (έχω κρατήσει και τις απαντήσεις που έλαβα) με χρονική σειρά και παρεμβάλλω ταυτόχρονες εξελίξεις της Γ.Σ.:

sms." ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΟΧΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ. ΝΑΙ Η ΟΧΙ ME SMS ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΙ. ΕΠΕΙΓΟΝ."

Μετά από κάποια τηλεφωνήματα:

"ΘΕΛΩ ΜΥΝΗΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΥΜΕΝΟΣ. ΝΑΙ Η ΟΧΙ?"



Στο ΔΣ πρότεινε (μετά από συζήτηση στη γραμματεία – όσων ήταν εκεί) την μη πραγματοποίηση της απεργίας κάτω από αυτές τις συνθήκες γιατί θα έδινε βορά στις απολύσεις τους συναδέλφους εκτιμώντας πως δεν θα πηγαίναμε σε μια μαζική απεργία αλλά σε ατομικά «κρεμάσματα» συναδέλφων με ορατές απολύσεις. 

Παράλληλα οι περισσότεροι πρόεδροι έκριναν πως όποιος δεν είχε θέσει σχετική ψηφοφορία στη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ όφειλε να ψηφίσει λευκό.


sms." ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΣ ΟΛΜΕ  ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΑ ΥΠΕΡ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ. ΣΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ: ΓΕΙΤΟΝΑΣ, ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: ΝΑΙ, ΧΡΗΣΤΟΥ, ΚΑΨΑΛΑΣ: ΛΕΥΚΟ, ΛΙΑΝΟΣ ΚΑΡΕΖΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ: ΟΧΙ. 
ΔΣ ΑΡΤΑΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΑ ΥΠΕΡ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ. 

"ΑΝ ΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΛΕΥΚΟ.


"ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΛΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ (ΤΟ ΛΕΥΚΟ).
ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ. Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ, ΓΡΑΠΤΩΣ"


Ξεκινώντας η διαδικασία ψηφοφορίας η πρόταση για το αν υπάρχουν οι όροι υλοποίησης απόφασης μπήκε σε ψηφοφορία ονομαστική, παράλληλα με την απόφαση των Γ.Σ. για απεργία, ο κάθε πρόεδρος δηλαδή απαντούσε ναι ,όχι, ή λευκό στις ερωτήσεις:

1) Εισήγηση του ΔΣ για Απεργία
2)Υπάρχουν ή όχι οι όροι για την υλοποίησή της.

sms. "4 ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΓΩ 5 ΥΠΕΡ ΛΕΥΚΟΥ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΑΤΑ, ΛΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΤΙΜΙΟ. ΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ 640 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ."

Ελπίζω πως ο συνάδελφος αναγνώστης καταλαβαίνει πως η επικοινωνία με τα μηνύματα και τηλεφωνήματα με τα υπόλοιπα 6 μέλη του Δ.Σ. (ταυτόχρονα και με τους περισσότερους να ρωτάνε τι ψήφισαν οι άλλοι) γινόταν εν μέσω μεγάλης έντασης, με τον χρόνο να πιέζει γιατί η ψηφοφορία θα άρχιζε (ονομαστικά) από λεπτό σε λεπτό και τα δεδομένα της διαδικασίας ανατρέπονταν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τελικά, με δεδομένο πως το δίλημμα δεν είχε τεθεί στη βάση των συναδέλφων κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. την τρίτη και 5 στα 7 μέλη του ΔΣ συμφωνούσαν, ψήφισα:

1) ΥΠΕΡ στην Εισήγηση του ΔΣ για Απεργία
2) ΛΕΥΚΟ στο αν υπάρχουν ή όχι οι όροι για την υλοποίησή της.


Η αρχική εισήγηση του ΔΣ υπερψηφίστηκε  συντριπτικά (91,8% των ΕΛΜΕ, 92% των ψήφων). 

Στην ψηφοφορία για το αν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να γίνει η απεργία τώρα με σπάσιμο της επίταξης απάντησε θετικά  το 21,4% των ΕΛΜΕ και το 23,4% των ψήφων. Οι περισσότεροι πρόεδροι (ανεξαρτήτως παράταξης) τοποθετήθηκαν με λευκό.

Για δύο περίπου ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η συνέλευση συνεχίστηκε σε ιδιαίτερα οξυμένο κλίμα.
 Ακούστηκαν διάφορες προτάσεις όπως:

-Να συνεχίσουμε με άλλες μορφές τους αγώνες μας (συλλαλητήρια κλπ) και νέα Γενική Συνέλευση την άλλη εβδομάδα.
-η απεργία γίνεται ως εξής, οι εξετάσεις κανονικά, μικρές συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών που δεν εμπλέκονται στις πανελλαδικές έξω από τα εξεταστικά χωρίς όμως να εμποδίζονται εκεί οι διαδικασίες εξετάσεων 
-να βρεθούν 500 συνδικαλιστές που θα υπογράψουν και θα κάνουν απεργία. 

Η δικιά μου τοποθέτηση ήταν πως η απεργία δεν είναι υπόθεση των συνδικαλιστών, αλλά των εκπαιδευτικών. Όπως η κυβέρνηση ποινικοποίησε τη σκέψη, το φάντασμα μιας απεργίας, έτσι και εμείς αποδεικνύεται πως επικυρώνουμε τη σκέψη, το φάντασμα μιας απεργίας αλλά όχι την ίδια την απεργία. Ένα πουκάμισο αδειανό. Η απεργία είναι σαν την εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχει "πολύ" και "λίγο" έγκυος. Ή προκηρύσσεις απεργία ή όχι. Και αυτοί που ήταν αποφασισμένοι να ρισκάρουν την απόλυση για να σπάσουν την επίταξη θα το έκαναν με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις και όρους. Το ΔΣ εισηγήθηκε απεργία και η εισήγηση υπερψηφίστηκε. Το λευκό στους όρους αυτό σημαίνει, κι ας ερμηνεύεται με χίλιους τρόπους. Πρότεινα να ψηφίσουμε ναι ή όχι στο σπάσιμο της επίταξης με απεργία, καθαρά και τίμια. Εκτός και αν θέλουμε να κουράσουμε το σώμα (ήταν ήδη 12:45) ακόμα κανένα μισάωρο ώστε η Γ.Σ. να ξεφουσκώσει και να διαλυθεί.

Καμία από τις προτάσεις δεν μπήκε επίσημα σε ψηφοφορία. Στη 1:30 περίπου η συνέλευση έληξε αφού πολλοί πρόεδροι είχαν φύγει κι τη θέση τους είχαν πάρει άσχετοι με την ψηφοφορία παρατηρητές από διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς με τους μισούς να κατηγορούν τους άλλους μισούς. 

Ας μου συγχωρεθούν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη καθώς και τυχόν παραλείψεις αλλά όπως προανέφερα είμαι εξαντλημένος. Υπερβολικά εξαντλημένος για να επιχειρήσω πολιτική εκτίμηση και ανάγνωση των όσων έλαβαν χώρα. Απλά έχω μια πικρή γεύση και μια αίσθηση απογοήτευσης. Αλλά επιλέγω να κρατήσω τα εκ διαμέτρου αντίθετα και μάλιστα σε μέγιστο βαθμό συναισθήματα από την Γ.Σ. και πορεία στην Άρτα. Ξαναβρήκαμε τη χαμένη μας συλλογικότητα, και αυτό είναι πολύτιμο. Θεσμικά προσπάθησα να φέρω εις πέρας το χρέος να μεταφέρω την φωνή και την ψήφο της ΕΛΜΕ που υπηρετώ όσο καλύτερα μπορούσα με μία εισήγηση και δύο τοποθετήσεις-παρεμβάσεις. Το αν τα κατάφερα είναι στην κρίση σας και αν η περιγραφές ήταν υπερβολικά αναλυτικές είναι για να μην αφήσω τίποτα στη σκιά.

16/5/2013
Φραγγίδης Μανώλης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου